Terkotanie pedału sprzęgła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OzA
    Ambiente
    • 2010
    • 125
    • Octavia IV (NX3)

@Karel

przed pierwszą wymianą terkotało tak jak obecnie, wcisnę pedał sprzęgła - cisza, puszczę - terkocze, wciskam - cisza, puszczam - terkocze itd.
    gratuluję i zazdroszczę, że u Ciebie cichutko silnik cyka

@Northeusz
    decyzję czy i co wymienić podejmuje nie ASO tylko Skoda Auto Polska czyli Importer, bo to oni płacą ASO za robociznę
    ASO może Ci tylko pomóc przekonać SAP, żeby coś z tym zrobić, co jest im akurat na rękę, bo mają robotę zapłaconą przez SAP (Twoja gwarancja)
    więc dla ASO 50 razy wymienić sprzęgło to nie lada gratka, bo za każdą wymianę mają płacone a Importer woli 50 razy wymienić sprzęgło za kilkaset zł niż wydać nową skrzynię za kilka tysięcy, która i tak może być terkocząca
    a nuż po 20 razie klientowi się odechce wymieniać? albo z nerwów sprzeda autko i problem dla Importera znika :roll:

zgłosiłem do ASO, ASO wysłało zapytanie do Importera, czekamy na decyzję :|
    OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• Karel
      Rider
      • 2014
      • 370
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Daj znać, jak się sprawa potoczy.
      Gdzieś na forum Leona chłopaki zmagali się z terkotaniem i na samym sprzęgle się nie kończyło. Remont skrzyni usuwał temat na kilkadziesiąt kkm i powracał, choć współwystępował na ogół problem z wrzucaniem biegów - tego w O3 na szczęście nie doświadczamy.
      Z drugiej strony, gdy to była skrzynia, to na nowym sprzęgle też powinno terkotać...

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Z tego co pamietam, to w polskim prawie po 2 czy 3ciej probie usuniecia tej samej usterki, jak nadal wystepuje masz prawo zadac wymiany całego produktu na nowy lub odstapienia od umowy... Do tego czas gwarancji na element od jego wymiany leci na nowo.. Wiec moze warto pojsc w ta strone?

Moja O3 RS

Komentarz

• OzA
          Ambiente
          • 2010
          • 125
          • Octavia IV (NX3)

Też o tym słyszałem, ale czy to musi nastąpić w jakimś określonym przedziale czasowym? Po wymianie jest cisza ale po kilku tysiącach km znów hałasuje. Zawsze mogą się wyprzeć, że nieumiejętnie operuję sprzęgłem :roll:
          I najważniejsze czy to dotyczy kupującego produkt (pierwszy właściciel) czy również kolejnego nabywcę, bo jestem drugim właścicielem?
          OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• krzyzakp
            L&K
            • 2013
            • 1016
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

OzA, specjalista w tym nie jestem, wiec nie pomoge.. Pamietam ze sa takie przepisy i podrzucam jako opcje.
            Najlepiej samemu poszukac, poczytac ustawy, by miec pewnosc, a nie "brat wujka szwagra powiedzial, ze..."

Moja O3 RS

Komentarz

• Northeusz
              RS
              • 2010
              • 1677
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Koledzy, czy można traktować te przypadki ze sprzęgłem jako powiedzmy incydentalne i dotyczące pewnej ilości egzemplarzy O3? Pytam, ponieważ powoli rozglądam się m.in. za O3 i jeśli w danym egzemplarzu nie ma takich objawów to czy szykować się na zapas, że wcześniej lub później wystąpi?
              Pozdrawiam
              Northeusz

Komentarz

• Karel
                Rider
                • 2014
                • 370
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ciężko powiedzieć jak jest globalnie, ale chyba nie jest to sporadyczny problem.
                Może dany egzemplarz ma już poprawione lub wymienione sprzęgło?
                Też miej na uwadze, że np. u mnie w temperaturach pow. +5stp. C było bezgłośne. Ale przy -15 i przynajmniej 8 godz. postoju potrafiło ostro nawalać (i ostatnio nawet piszczeć).

Przy okazji sprawdź, czy przy ostrzejszym skręcaniu w lewo auto nie terkocze - wadliwa łapa skrzyni biegów, problem masowy, wymieniano w ASO bez problemów.

Komentarz

• GrzesWroc
                  Ambiente
                  • 2015
                  • 166
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Generalnie w serwisie twierdzą, że w co drugiej problem sprzęgła występuje.

Komentarz

• Northeusz
                    RS
                    • 2010
                    • 1677
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Czyli szansa trafienia jest to 50/50 ... uczciwie przynajmniej . Jest to jednak kwestia sprzęgła, czy raczej skrzyni? Bo skrzynia to już chyba gruba sprawa. No i oby sprzęgła po wymianie były poprawione.
                    Pozdrawiam
                    Northeusz

Komentarz

• Clip
                      Elegance
                      • 2015
                      • 905

Skoro sa tacy co po kilka razy sprzeglo wymieniali to musi byc raczej problem ze skrzynia.

A ja mam jeszcze pytanie czy to jest tylko problem akustyczny czy komus wysralo sie totalnie?
                      Powered by R-Performance

Komentarz

• Northeusz
                        RS
                        • 2010
                        • 1677
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez GrzesWroc
                        Generalnie w serwisie twierdzą, że w co drugiej problem sprzęgła występuje.
                        A czy po wymianach jest już spokój i sytuacja się nie powtarza, bo jeśli wymiany nic nie wnoszą w dłuższym czasie i problem powraca, to połowa O3 ma do wymiany...skrzynię biegów :roll:
                        Pozdrawiam
                        Northeusz

Komentarz

• OzA
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 125
                          • Octavia IV (NX3)

ja mam trzecie sprzęgło (pierwsze - fabryczne i dwa razy wymieniane przez ASO), które po 2000km zaczęło terkotać więc... :roll:
                          OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• GrzesWroc
                            Ambiente
                            • 2015
                            • 166
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja mam wymienione - mniej ale terkocze dalej. Pewnie to skrzynie a nie sprzęgła choć w serwisach dalej w nieskończoność wymieniają sprzęgła . Nie słyszałem żeby to się komuś rozleciało na amen. Kiedyś miałem BMW w którym wałek w skrzyni terkotał ze 4 lata, później sprzedałem znajomemu kolejne 2 lata a później jeszcze jemu znajomemu - no ale to było BMW :wink:

Komentarz

• MarcinK.
                              Drive
                              • 2014
                              • 50

U mnie cały czas seryjne, od początku czasem delikatnie i chwilowo terkocze. Próbowałem około roku temu wymieniać na gwarancji (cały czas mam otwarte zlecenie w ASO). Po długich rozważaniach do wymiany na razie nie doszło - auto z roku 2013 - objawy nie nasilają się i nie są uciążliwe - z drugiej strony nie chcę, aby w ASO dokonywali wymiany - a problem i tak pozostanie. Profilaktycznie wykupiłem na kolejne dwa lata dodatkową gwarancję.

Komentarz

• OzA
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 125
                                • Octavia IV (NX3)

mnie w ASO powiedzieli, że jeśli zgłosiłem usterkę a Skoda uznała gwarancję i zobligowała się do jej usunięcia to muszę to zrobić w przeciągu 2 miesięcy gdyż zlecenie takie poprzez niewykorzystanie przez 2 miesiące zostaje zamknięte i trzeba ponownie je otwierać a wtedy nie wiadomo czy Skoda będzie znów chciała wymienić
                                więc nie rozumiem dlaczego mnie tak powiedzieli a Ty masz otwarte i w każdej chwili możesz wymienić

też bym chciał tak jak Ty, bo jeździł bym z terkoczącym a wymienił bym przed sprzedażą kolejnemu nabywcy
                                OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• Karel
                                  Rider
                                  • 2014
                                  • 370
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zastawiam się tylko, czy gdyby to był wałek, to dlaczego cichłby po wymianie sprzęgła?

Przy 100kkm planuję wymienić oliwę w skrzyni biegów oraz zapodać modyfikator tarcia, ciekawe czy wtedy zmieni się charakterystyka "terkotania" (jeśli w ogóle się pojawi, ale zakładam, że tak ).

Komentarz

• OzA
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 125
                                    • Octavia IV (NX3)

Wczoraj byłem w ASO na wymianie tarczy sprzęgła, łożyska oporowego i łapy jak na poniższym obrazku.

Po raz kolejny pochwalę ASO w Opolu za szczere i miłe traktowanie. Po odkręceniu skrzyni pozwolili wejść na warsztat zobaczyć i dotknąć wszystkich części. Tarcza sprzęgła po 3 kkm nie miała żadnych widocznych śladów zużycia. Na oko nie różniła się niczym od nowej. Łapa i łożysko już tak, ale nie ma się co dziwić po 21 kkm.
                                    Sprawdziliśmy także luzy na wałku sprzęgłowym we wszystkich 3 płaszczyznach i nie było żadnych luzów.

Ale co ciekawe i NAJWAŻNIEJSZE obróciliśmy wałkiem sprzęgłowym jak to się w normalnej jego pracy odbywa. To co usłyszałem wywołało u mnie ciarki na plecach. To był TEN ZGRZYT, TEN TERKOT. Okazuje się, że to skrzynia wydaje te dźwięki.
                                    Mówię do serwisanta, że to jest to, to jest TEN DŹWIĘK. Na co miły serwisant mówi, że on to wie, tylko problemem jest, że nikt nie wie jak ten dźwięk wyeliminować :cry:
                                    Podobno w Citigo ten efekt występuje częściej niż w Octavii. Hałasy te mają być eliminowane przez 4 sprężyny na tarczy sprzęgła, gdyż to jest m.in. ich zadaniem, czyli eliminacja drgań wałka przy obrocie.

Po wymianie wszystkich 3 elementów sprzęgło pracuje "sztywno", nic nie lata pod nogą, hałasu nie słychać. ASO poinformowało, że mam jeździć i testować. Pomimo zakończenia 2 letniej gwarancji nie zamykają zlecenia. Gdyby się coś działo mam przyjeżdżać i będziemy uderzać do Importera.

Zastanawiam się czy wymiana oleju w skrzyni na świeży, lub bardziej gęstszy, lub zwiększenie jego ilości w skrzyni, zmniejszyło by wydawanie takich dźwięków?

Pojeżdżę, zobaczę ile km przejadę bez hałasu i ewentualnie będziemy z serwisem próbować kolejnych rozwiązań.
                                    OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• polrob
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 535
                                      • Superb III (3V3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Panowie moim zdaniem te skrzynie tak po prostu pracują. Miałem to w O3 1.4TSI i teraz po ostatniej trasie wydaje mi się że zaczęło mi terkotać w mojej S3 1.4TSI (muszę to jeszcze popserować) z produkcji 02.2016 także nie łudźcie się że są już poprawione elementy. Widocznie ten typ tak ma.
                                      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• bartunjaworski
                                        Ambiente
                                        • 2016
                                        • 144
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W mojej O3 też zaczęło terkotać przy przebiegu 82kkm. Z tego co czytam nikomu nic się nie rozleciało tylko ten wkurzający dźwięk... Byłem na razie w warsztacie (nie ASO) i powiedzieli, że prawdopodobnie to sprzęgło ale musieliby rozebrać i sprawdzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy w ogóle coś z tym robić, czy tak po prostu jeździć. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkich .

Komentarz

• Darkownik123
                                          Classic
                                          • 2016
                                          • 8
                                          • Volkswagen
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez bartunjaworski
                                          W mojej O3 też zaczęło terkotać przy przebiegu 82kkm. Z tego co czytam nikomu nic się nie rozleciało tylko ten wkurzający dźwięk... Byłem na razie w warsztacie (nie ASO) i powiedzieli, że prawdopodobnie to sprzęgło ale musieliby rozebrać i sprawdzić. Teraz po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy w ogóle coś z tym robić, czy tak po prostu jeździć. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkich .
                                          Witam serdecznie,
                                          Mam do Was pytanie, mam ten sam problem. Czy kiedy wolno póścicie sprzęgło na luzie ten dzwięk też występuje, sprawdzcie proszę- u mnie terkocze tylko wtedy kiedy szybko puszczę sprzęgło- przebieg 6000 km, wyłączenie klimy też powoduje wyciszenie terkotania ale nie całkiem
                                          Dark

Komentarz

• OzA
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 125
                                            • Octavia IV (NX3)

nie ma reguły
                                            choć puszczenie szybciej zwiększa prawdopodobieństwo terkotania a wolne puszczanie je zmniejsza
                                            OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

• Darkownik123
                                              Classic
                                              • 2016
                                              • 8
                                              • Volkswagen
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez OzA
                                              nie ma reguły
                                              choć puszczenie szybciej zwiększa prawdopodobieństwo terkotania a wolne puszczanie je zmniejsza
                                              U mnie szybkie puszczenie w 95% zwiększa prawdopodobieństwo terkotania a im wolniej puszcze tym prawie na 100% nie terkocze wcale. Taak.. Co tu dodać - nowe auto, w piątek diagnoza aso.
                                              Dark

Komentarz

• Ralfik
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 225
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ciekawe czy w skrzyni jest za mało oleju i dlatego terkocze.

[ Dodano: Sro 07 Wrz, 16 22:01 ]
                                                PS. U mnie od początku terkocze raz głośniej raz ciszej teraz jest 60tyś.

Komentarz

• Darkownik123
                                                  Classic
                                                  • 2016
                                                  • 8
                                                  • Volkswagen
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam raz jeszcze.
                                                  Dzis byłem w ASO. Diagnoza- sprzęglo wymieniamy- ściągamy z niemiec - jest podobno jak stwierdzono nowy nr części czyli inne sprzęgło. Za ok 10 dni wymiana.
                                                  Czekam, zobaczymy.
                                                  Dam znać co będzie dalej.
                                                  Pozdrawiam.
                                                  Dark

Komentarz

• OzA
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 125
                                                    • Octavia IV (NX3)

to jak możesz dowiedz się jaki jest ten najnowszy numer części i nam napisz
                                                    OzA

O4 PHEV Szary Matt

Komentarz

Pracuję...